Van Fysiek naar Digitaal: Business Model Shift #3.

BLOG.

In het verlengde van ons laatste artikel over de Stakeholder Shift, de derde in deze serie van blogs die kijkt naar zes businessmodel shifts, duiken we nu in naar inmiddels al een fenomeen: de Digitale Shift – de kracht die ten grondslag ligt aan het succes van gerenommeerde merken als Salesforce, The New York Times, Duolingo, en Fortnite.


De digitale wereld. Ah ja. “Technologie is het antwoord op alles,” toch?


Nou… nee. Niet tenzij het gebruikt wordt voor iets ‘echt’. Maar ‘echt’ betekent niet per se ‘fysiek’ – tenminste niet als het gaat om businessmodellen. Digitale technologieën bieden veel voordelen op het gebied van efficiëntie, schaalbaarheid, veiligheid en meer.


Maar wat als ze gebruikt zouden kunnen worden als hulpmiddelen om echte waarde te creëren en te veranderen?

Waarom vindt deze shift plaats?

Fysieke goederen – geen probleem om te begrijpen wat dat zijn. Het is hetzelfde als bij businessmodellen. Het fundament van het fysieke businessmodel biedt klanten een tastbaar – laten we het maar voor de duidelijkheid zeggen – fysiek product.


De prijs per eenheid is typisch, en de producten worden over het algemeen gedistribueerd via directe of indirecte (retail) kanalen – waarbij vaste processen en supply chains nodig zijn om de producten tussen de locaties te verplaatsen. Klinkt eenvoudig, toch?


Het is een model dat veel bedrijven al lang goed heeft geholpen. En het feit dat het fysiek is, betekent niet dat het geen enkele vorm van IT bevat. Het bedrijf dat het fysieke product produceert, kan een robuust intern systeem hebben. Een die echter in wezen statisch is.


Bedrijven wereldwijd werden wakker van het enorme potentieel van digitale technologieën en hun vermogen om klantervaringen te ontwerpen en het gedrag en de betrokkenheid van klanten te volgen.


Bedrijven wilden echt begrijpen wat de drijfveren zijn voor betrokkenheid, door de interactie met klanten te verbeteren met de juiste digitale tools om meer waarde te creëren. En gelukkig, dankzij intelligente algoritmen en geweldige digitale toolboxen die steeds geavanceerder werden, sprongen velen op de rijdende trein – met spectaculaire resultaten.


Digital shift story: Fortnite.

Fortnite, het spel dat schijnbaar elk kind in de wereld aan de haak slaat, zag grote kansen om leuke, rijke digitale interacties te bieden en tegelijkertijd slim geld te verdienen aan de ervaring.


Terwijl de initiële en originele game 50 dollar kosten, wat relatief hoog was, komt het grootste deel van Fortnite’s inkomsten nu uit de digitale in-game valuta, de zogeheten “V-bucks”.  Hiermee kunnen spelers hun avatar aanpassen om de coolste speler op het digitale blok te worden, door stijlvolle nieuwe ‘skins’, dansmoves en nog veel meer te kopen.

Worden nieuwe spelers na het kopen van een nieuwe ‘skin’ voor hun karakter na een paar weken moe van het spel? Zeker niet. Dankzij de voortdurend bijgewerkte inhoud, nieuwe seizoenen en functies, de wekelijkse updates blijven de mensen terugkomen voor meer en meer.


Slechts twee jaar na de release van de game heeft Epic Games meer dan 250 miljoen mensen in deze snel veranderende wereld laten spelen. Tijdens het schrijven van dit artikel zijn er waarschijnlijk nog eens honderd miljoen mensen bijgekomen. Spelers kunnen er maar geen genoeg van krijgen.


Een nieuwe mindset.

Fortnite is slechts één van de vele bedrijven en industrieën die de Digitale Shift hebben omarmd. Andere bedrijven zijn:

  • Salesforce, het benutten van de kracht van digitale technologie om de manier waarop we zaken doen te vermenselijken.

  • Duolingo, het digitaal mogelijk maken en al spelenderwijs een nieuwe taal te leren en daarmee volledig nieuwe consumentenmarkten weten te bereiken.

  • The New York Times, die zich aanpassen aan het nieuwe digitale tijdperk met waardevolle en innovatieve digitale inhoud.


Van videogames tot muziek, van entertainment tot opslagruimte, al deze dingen, die ooit uitsluitend fysiek waren, zijn nu grotendeels digitaal toegankelijk. En het lijkt erop dat dat niet snel zal veranderen.


Het digitale model is geoptimaliseerd voor frequente interactie en maakt tegelijkertijd massapersonalisatie en een verbeterde propositie mogelijk – om een naadloze, gepersonaliseerde ervaring te bieden over alle kanalen heen. Een ervaring die ervoor zorgt dat klanten terugkomen voor meer.