In volle vaart: de grootste business model trends in de voedselindustrie.

BLOG.

In een wereld waar restaurants menu’s hebben met enkel avocado’s, boeren verticaal telen en consumenten met één klik boodschappen bestellen, is de toekomst van voedsel bijna niet voor te stellen. Ons voedselsysteem vertoont duidelijk gebreken. Een snel groeiende wereldbevolking, afnemende biodiversiteit en nieuwe ontwikkelingen dwingen ons om ons dieet te heroverwegen. We zien grote verschuivingen in hele ecosystemen- consumenten, distributeurs en producenten passen zich allemaal aan om de tekortkomingen aan te pakken. Dit artikel geven wij je een voorproefje van de belangrijkste transities in de voedingsindustrie en benoemen we bedrijven die al vooruitlopen met nieuwe businessmodellen. 

Bewuste consumenten maken betere keuzes.

Laten we beginnen bij onszelf als consumenten. We merken steeds meer problemen in ons voedselsysteem, zoals stijgende prijzen en de toevoegingsmiddelen in het voedsel waar we ons soms niet eens bewust van zijn. Start-ups zoals het Nederlandse Upfront en het Zuid-Afrikaanse Know It World laten zien wat we eten en waar het vandaan komt en waar het van gemaakt is. Steeds meer mensen worden bewust van de tekortkomingen, en daarmee de mogelijkheden, en kiezen daarom bewust voor voedsel dat beter is voor henzelf, de dieren en de wereld om ons heen. 


Producenten benutten land efficiënter 

Aan de andere kant van de keten hebben we de producenten. Zij gebruiken nu ongeveer 38% van de totale grond om ons voedsel te verbouwen, waarvan een derde voor gewassen en twee derde voor veeteelt. Met de groeiende bevolking en voedselvraag wordt het oppervlak wat nog vrij is voor de productie van voedsel steeds kleiner en dat is geen goed teken. Bedrijven die de manier waarop wij eten verbouwen willen veranderen zien dit als uitdaging. Laten we een blik werpen op de drie belangrijkste trends: 

Geavanceerde bio-productie: 
Een technologie die gebruik maakt van biologische processen om materialen en moleculen voor voedsel te maken. Het New Yorkse bedrijf C16 Biosciences heeft een methode ontwikkeld om duurzaam palmolie te maken zonder ontbossing te veroorzaken. 

Regeneratieve landbouw:

Een duurzame landbouwmethode die erop gericht is de natuurlijke hulpbronnen te verbeteren in plaats van uit te putten. Door middel van technologie wordt de kwaliteit van de landbouwgrond verbeterd, de biodiversiteit vergroot en het waterbeheer geoptimaliseerd. Boerderij Bodemzicht is een voorbeeld van een regeneratieve boerderij in Nederland. Ze gebruiken verschillende duurzame landbouwmethoden, zoals het verbouwen van diverse gewassen zonder pesticiden, het verbeteren van de bodem met behulp van een rijk bodemleven, en boslandbouw (agroforestry). Met deze aanpak herstellen ze ecosystemen, verbeteren ze de bodemkwaliteit, slaan ze koolstof op en dragen ze bij aan een veerkrachtig voedselsysteem. 


In tegenstelling tot de toename in vegetarische en veganistische diëten in veel eerste wereldlanden eten de opkomende economieën meer vlees dan ooit. 


Insecten en gekweekt vlees:

Steeds meer mensen eten insecten. Voor 1 kg rood vlees is 10 keer zoveel land nodig als voor 1 kg insecten. Insecten stoten ook 100 keer minder broeikasgassen uit dan koeien. Voor vleesliefhebbers zijn er ook alternatieven uit het lab. Het Amerikaanse bedrijf Eat Just maakt bijvoorbeeld gekweekte kippenhapjes onder de naam Good Meat


De komende decennia zullen we creatiever moeten omgaan met land en oceaan voor voedselproductie en dit zijn de eerste stappen in de juiste richting. 


Slimmere distributie van A naar B.

Als consumenten willen we meer weten over waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat distributeurs transparanter, slimmer en duurzamer moeten werken. Sommigen, zoals het Australische Open Food Network, verbinden boeren direct met klanten om de lijnen te verkorten. Anderen gebruiken big data om beter in te spelen op vraag en aanbod. Het Duitse SPRK koppelt met behulp van AI overtollig voedsel van restaurants en winkels aan organisaties die dit eten kunnen gebruiken. Een derde groep, zoals IBM met Food Trust™, gebruikt blockchaintechnologie om de herkomst van producten nauwkeurig te volgen en zo betrouwbaarheid, efficiëntie en veiligheid te vergroten. Deze nieuwe technologieën bieden bedrijven mogelijkheden om traditionele voedselproductie en consumptie methoden te vervangen door duurzamere oplossingen. 

Een volledig ecosysteem voor onze snelle levensstijl.

Hoewel we meer duurzame keuzes maken over ons eten, zoeken we nog steeds naar de unieke en makkelijke opties voor onze drukke levensstijl. Gezond en gemakkelijk zijn belangrijk. We zien de groei van maaltijdbezorgers zoals Thuisbezorgd en Flink. Maar ook bedrijven zoals HelloFresh en Marley Spoon die maaltijdpakketten aanbieden zijn in opkomst. 


De meest impactvolle bedrijfsmodellen blijken zich te richten op voedsel en gezondheid. De Indiase start-up VollSante biedt bijvoorbeeld voedingsmiddelen en drankjes aan die helpen chronische ziekten te voorkomen. Het Israëlische bedrijf Nutrino analyseert gebruikersgegevens en geeft persoonlijk dieetadvies. Bedrijven zoals Lumen en DNA Fit focussen op persoonlijke voeding met unieke diëten, gebaseerd op ademanalyse en DNA. 

De voedingsindustrie verandert snel en dat zal voorlopig zo blijven. Consumenten veranderen hun gedrag en zijn zich meer bewust van de impact op het milieu en de samenleving. We moeten samen werken aan een toekomst waarin we de wereld centraal stellen en betere manieren vinden om voedsel te produceren.  

We begrijpen dat deze dynamiek het moeilijk kan maken de juiste strategische keuzes te maken. Maar wij geloven dat al deze veranderingen kansen bieden voor nieuwe waardecreatie. Heb je trek in meer? 


Bronnen.

Ben je benieuwd naar 3 bedrijven die vooroplopen in de voedselrevolutie?

Download ons playbook en leer van 3 toekomstige food businessmodellen